The Netherlands
3 June 2016, 12:00 AM CEST
Van omzethuur tot branchering en van winkelgedrag tot de nieuwste retailconcepten. Het leasingteam van Wereldhave Nederland houdt zich dagelijks bezig met deze en talloze andere thema’s op het gebied van vastgoed en retail.
Rixt Zijlstra over specialty leasing
Leasing manager (kiosk) bij Wereldhave Nederland
In welke fase bevindt speciality leasing zich?
“Speciality leasing wint de laatste jaren flink aan populariteit. Dat is niet heel verwonderlijk. Een bezoek aan een winkelgebied draait steeds minder om het sec doen van aankopen. Mensen bezoeken een winkelgebied om er een leuke tijd te hebben, om verrast te worden en geïnspireerd te raken. Dit maakt speciality leasing een heel goede aanvulling op de bestaande retailmix van een winkelcentrum. Het voortdurend wisselende aanbod dat hieraan inherent is, zorgt ervoor dat een winkelcentrum zijn bezoekers keer op keer kan prikkelen en relatief eenvoudig gehoor kan geven aan de veranderende behoefte van de consument, trends en typische seizoensproducten. Daarnaast is een winkelcentrum voor een retailer een geweldig platform aangezien het jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.
Via deze verrassende en flexibele manier van huren krijgen nieuwe en bestaande retailers de mogelijkheid hun product (tijdelijk) te etaleren op de beste locaties van een winkelcentrum. Dit maakt speciality leasing interessant voor bezoekers en eigenaren van een winkelgebied. Speciality leasing zal zich de komende jaren dan ook steeds steviger verankeren in het retaillandschap.”
Doris Slegtenhorst MSc over omzethuur
Leasing Manager bij Wereldhave Nederland.
Hoe kan omzethuur een stimulans betekenen voor actief shopping center management?
“Nederland is één van de weinige landen binnen Europa waar omzethuur nog niet de standaard is. De voornaamste redenen? De onzekerheid over inkomsten en vastgoedwaarde voor de belegger, de relatief beperkte kennis over het begrip omzethuur en, niet in de laatste plaats, de remmende werking van ons wettelijke systeem, denkend aan de huurprijsherziening conform art 7:303 BW.
Deze huurprijsherziening stamt uit de jaren tachtig; destijds in het leven geroepen om de kleine ondernemer te beschermen tegen onredelijk hoge huurprijzen. De huurprijzen van omringende en vergelijkbare winkelruimtes fungeren hierbij als uitgangspunt. Een typisch geval van appels en peren. Het niveau van een acceptabele huur verschilt namelijk per branche, idem voor de omzet-huurverhouding.
Neem je, zoals bij omzethuur het geval is, de financiële resultaten van een winkel als uitgangspunt dan doet de huidige marktsituatie zijn werk en zijn niet langer situaties uit het verleden op basis van referentiehuren en/of –periodes bepalend. Omzethuur is hiermee een stimulans voor een belegger om een winkelcentrum professioneel en actief te managen en er voortdurend in te investeren. Enerzijds dient de belegger zo direct het belang van de retailer die idealiter hogere omzetten behaalt, anderzijds plukt de belegger er ook de vruchten van als er hogere omzetten zijn gerealiseerd. Doordat beide partijen eenzelfde doel voor ogen hebben, intensiveert en optimaliseert omzethuur de lange-termijn samenwerking tussen huurder en verhuurder.”
Ontmoet Rixt & Doris, van Leasingteam van Wereldhave Nederland, op het Retailplein (hal9, stand 26) tijdens Provada op 7,8 en 9 juni in RAI Amsterdam.